top of page

Canens & Veris

Canens, datteren til Janus og Venilia, er en romersk sanggudinne, kjent for sin nydelige stemme. Hun var en sjelden skjønnhet, men enda skjønnere og mer sjelden var stemmen hennes. Canens var i stand til å  temme ville dyr, roe fossedur, oppholde vandrende fugler og flytte steiner og trær med sin sang. Navnet Canens stammer fra det latine "canere" (bøyd "canta") som betyr ”å synge”, med tilleggsbetydninger som å feire, chante og fortelle (det samme latinske ordet gir oss ordene ”chant” og "enchant" (= henrykke, fortrylle)).

 

I Metamorphose av Ovid, var Canens trolovet til Picus, kongen av Laurentum (en by på elvebredden Tiber, ca 25 km sør fra Roma). Picus var sønnen til Saturn, kjent for hans evne til profeti i tillegg til hans store skjønnhet. Picus og Canens elsket hverandre høyt og sterkt, men én dag mens Picus var ute og jaktet, fikk han øye på den greske trollkvinna Circe. Circe gjorde det hun kunne for å skille ham fra vennene hans og føre ham på villspor ved å sende et spøkelse i form av en villsvin over stien hans, og når de var alene, erklærte hun sin kjærlighet for ham. Siden han var dypt hengiven til Canens, avviste han selvfølgelig Circe. Circe ble sint på ham og lovet at han skulle få kjenne smerten til en kvinne i kjærlighetssorg. Hun forvandlet så Picus til en hakkespett, som på latin fortsatt heter picus. Da Canens fant ut at Picus var borte, ble hun sinnssyk av sorg. Hun løp inn i skogen og ropte ut navnet hans, og hun lette etter ham i seks dager og netter uten å sove eller spise. Til slutt, tappet for krefter og nedtynget av sorg, kollapset hun på Tiberens elvebredde, hvor hun sang en siste, tragisk sang til Picus, slik svanen synger sin eneste, siste sang idet den dør. Så smeltet hun bort, litt etter litt, fortært av sorg.

 

Stemmen hennes, frigjort fra kroppen, ble igjen etter henne og ble kjent som Skogens Stemme. Ifølge Ovid, ble stedet på Tiberens elvebredde der Canens forsvant, oppkalt etter henne av musene.

Veris stammer fra det latinske ordet for sannhet, ekthet (ex veris = fra det som er sant/ekte). Cantaveris betyr da "fremføring med ekthet og engasjement."

______________

1. http://www.thaliatook.com/OGOD/canens.html

2. http://www.poetryintranslation.com/PITBR/Latin/Metamorph14.htm#_Toc64108198

3.

Habinek, Thomas N. (2005). The World of Roman Song: From Ritualized Speech to Social Order. Maryland: Johns Hopkins University Press

bottom of page